grannland.com______________
 
 

President Andris Berzins (till höger) satsar på en ny regering ledd av Valdis Dombrovskis.
Foto: Toms Kalnins, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.
 

Dombrovskis bildar sin tredje regering

Av Arne Bengtsson, 19.10.2011

Lettlands president Andris Berzins har beslutat ge Valdis Dombrovskis uppdraget att bilda regering på nytt. Det rapporterar lettiska medier.

Det blir den tredje koalitionen under Dombrovskis ledning. Den kommer att bestå av hans eget parti Enhet (20 mandat), Zatlers Reformparti (16) och Nationella alliansen (14) samt sex oberoende ledamöter som brutit sig ur Reformpartiet.

Dombrovskis räknar alltså med stöd från 56 av parlamentets 100 ledamöter. Efter att sex parlamentariker hoppat av Zatlers Reformparti tvivlade president Berzins på koalitionens stabilitet. Men Dombrovskis säger sig ha fått försäkringar om lojalitet från de sex

 

                                                     Valdis Zatlers, Andris Berzins, Valdis Dombrovskis och
                                                      Raivis Dzintars, Nationella alliansens ledare.
                                                                                  Foto: Toms Kalnins, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.
 

Trots att Enhet gick tillbaka från 33 till 20 mandat i nyvalet i september, framstår Dombrovskis som en vinnare. Han har fått de sega koalitionsförhandlingarna dit han från början ville, och han räknar med att få igenom huvuddragen i sin ekonomiska politik.

Det handlar om att skära i budgeten för 2012, så att budgetunderskottet nästa år hamnar under 3 procent, helst på 2,5 procent. Det är en avgörande förutsättning för att Lettland ska nå målet att gå in i eurozonen 2014.

Dessutom räknar Dombrovskis med att avsluta det internationella låneprogrammet i december i år. Då har det gått tre år sedan IMF, EU, Sverige med flera lovade Lettland 7,5 miljarder euro i stödlån för att klara den akuta budgetkris som följde på Parex banks konkurs hösten 2008.

På grund av de hårda budgetnedskärningar som Dombrovskis två tidigare regeringar gjort sedan mars 2009, har Lettland behövt använda endast 4,4 miljarder av de utlovade lånen. Det svenska bidraget på drygt en miljard euro har inte rörts. 

 

Dombrovskis (till höger) behåller täten. Valdis Zatlers (till vänster) har hamnat i bakgrunden.
 Foto: Toms Kalnins, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.
 

Expresident Valdis Zatlers ser delvis ut som en förlorare, trots att hans parti nu får plats i den nya koalitionen. Zatlers hade tänkt sig att regera ihop med ryssdominerade Harmonicentern och han räknade med att själv bli parlamentets talman.

På grund av hårt motstånd inifrån Enhet tvingades Zatlers ge upp planerna på samarbete med Harmonicentern, och när sex ledamöter bröt sig ur Zatlers eget parti ändrades förutsättningarna i parlamentet och Zatlers fick inte tillräckligt med stöd för att bli talman.

I stället omvaldes hans politiska rival Solvita Aboltina som talman. Aboltina är partiledare för Enhet och har riktat hård kritik mot Zatlers beslut att bilda ett eget parti sedan han röstats bort från presidentposten. Det nya partiet splittrade Enhets väljarbas. 

 

                                                     Aboltina är nöjd efter seger över Zatlers i talmansvalet.
                                                                                Foto: Toms Kalnins, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja.
 

Men även om Valdis Zatlers planer delvis gått i stöpet och han själv förlorat mycket politisk prestige, har han ändå uppnått en viktig framgång. Han skulle kanske själv säga att det var hans viktigaste mål: att minska oligarkernas makt i Lettlands politik. 

När Zatlers som president beslöt upplösa parlamentet och utlysa nyval, var hans viktigaste argument att Lettlands tre så kallade oligarker fått för starkt inflytande i parlamentet och i regeringen. Det gällde de tre rika affärsmännen och politikerna Aivars Lembergs, Andris Skele och Ainars Slesers.

Nyvalet ledde till att Andris Skele beslöt lägga ner Folkpartiet, och Ainars Slesers och hans parti hamnade utanför parlamentet. Slesers parti kan också komma att upplösas och Slesers själv har nu mist sin parlamentartiska immunitet och kan bli åtalad för korruption

Aivars Lembergs finns kvar i politiken, som borgmästare i Ventspils, men hans makt är kringskuren. Det parti han haft inflytande över, De grönas och böndernas förbund, gick kraftigt tillbaka i nyvalet i september och hamnar nu utanför regeringen, tack var Zatlers envisa motstånd. Dessutom är Lembergs allt hårdare trängd av det åtal för korruption som han sedan länge står under.

 

                                                                       Valdis Dombrovskis.
                                                                                                           Foto: Uldis Paze, Valsts kanceleja.
 

Valdis Dombrovskis har gjort sig känd som en okorrumperad och hårt arbetande regeringschef. Han är bara 40 år men har ändå gått den långa vägen till politikens topp.

Dombrovskis har en gedigen naturvetenskaplig utbildning, framför allt i matermatik och fysik, från universitet i Lettland, Tyskland och USA. Men han har även studerat ekonomi och har mastersutbildning i skatteadministration.

Parallellt med studierna arbetade Valdis Dombrovskis vid Lettlands centralbank, innan han valdes till parlamentet för det nybildade partiet Ny era 2002. Efter valet blev han finansminister i Einars Repses regering. 2004 valdes Dombrovskis in i EU-parlamentet och satt där tills han utsågs som regeringsbildare i början av 2009.

Dombrovskis tog över som premiärminister från en regering som sett landets ekonomi falla samman. Mot höga odds genomförde han de hårda nedskärningar som IMF och andra långivare krävt för att Lettland skulle få sina nödvändiga lån. 

Budgetunderskottet var på väg mot 13 procent 2009, men på två år har Dombrovsksis fått ner det till cirka 4 procent. Det har skett till priset av svåra umbäranden för Lettlands folk och med skrämmande hög emigration som följd. Trots det vann Dombrovskis parti parlamentsvalet i oktober 2010.

I nyvalet den 17 september i år gick hans parti Enhet tillbaka, men efter en dryg månads svåra förhandlingar har Valdis Dombrovskis nu fått förtroendet att bilda sin tredje regering.