grannland.com______________
 
 
 


 Det självständiga Lettland ligger i historiens slagskugga.

 

Historiens sår plågar politiken

Av Arne Bengtsson, 03.10.2011

Lettlands politiker har stora problem att forma en regering efter nyvalet i september. Historiens mörka skuggor skymmer vägen framåt.

Misstron mellan letter och ryssar gör det svårt att skapa den breda koalition som många anser behövs för att ge Lettland en nystart efter den djupa ekonomiska krisen.
 
Expresident Valdis Zatlers Reformparti vill regera med ryssdominerade Harmonicentern, men premiärminister Valdis Dombrovskis parti Enhet föredrar att samarbeta med lettiska Nationella alliansen. 
 
Ingen vill ge med sig, och i stället har Dombrovskis föreslagit en bred koalition med alla fyra partierna. Zatlers kan tänka sig det.
 
Men Nationella Alliansen kan inte acceptera att sitta i en regering med Harmonicentern.
Det är den sovjetiska ockupationen som kastar sin mörka slagskugga över dagens politik.
Nationella alliansen tror inte att Harmonicenterns ledare Nil Ushakov är uppriktig i sitt erkännande att sovjetväldet var en ockupation.
 
-Inget som Harmonicentern gjort visar på en förändrad ideologi, det är snarare en ändrad taktik för att komma in i regeringen, säger Nationella alliansens partiledare Raivis Dzintars till nyhetsbyrån BNS.
 
 
Lettland lider än av de smärtsamma såren från sovjetockupationens deportationer.
 
 
Harmonicenterns samarbetsavtal med premiärminister Vladimir Putins maktparti i Ryssland är också en stötesten.
 
Även Harmonicentern är tveksam till den föreslagna fyrpartikoalitionen men vill diskutera tanken ytterligare.
 
Hittills har den ryssdominerade Harmonicentern alltid ställts utanför Lettlands regeringar. Nu har partiet blivit störst i valet och dess deltagande i nästa koalition har ställts på sin spets.

När Zatlers Reformparti före veckoslutet beslöt att samarbeta med Harmonicentern i en ny regering, blev reaktionerna mycket starka från lettiska nationalister.
 
Zatlers kallades förrädare på nätet och beskylldes för att liera sig med ryska och judiska brottslingar.
 
Reformpartiet förklarade dock att Harmonicentern måste göra upp med "vålnaderna från kommunistpartiet". Det var en hänvisning till den gamle kommunistledaren och kuppmakaren Alfred Rubiks socialistparti, som samarbetar med det socialdemokratiska partiet i Harmonicentern. Samtidigt manade Reformpartiet andra partier och frigöra sig från sökandet "efter inre fiender".
 
Reformpartiet talade om en unik möjlighet att bryta barriären av etnisk misstro för att ena nationen:
 
"En bred koalition kan visa att alla lettländska medborgare har lika rättigheter att ta del i statens ledning och samma ansvar för Lettlands framtid. Därför tror vi att Harmonicentern ska arbeta i regeringen".
 
Riksrevisionens chef Inguna Sudraba, som är flitig samhällsdebattör och ibland har nämnts som tänkbar regeringschef, uttalade sig för en koalition med samtliga partier i det nyvalda parlamentet.
 
Hon uppmanade poliitkerna att se nationens utveckling i ett bredare perspektiv "i stället för att tänka på sig själva inom de tre kvadratmetrar där de känner sig starka".
 
Hon påminde om att nationens styrka inte skapas av Amerika, Ryssland eller EU. Det är Lettlands folk och ingen annan som behöver ett starkt och konkurrenskraftigt Lettland.
 
"Till dem som har letat efter de skyldiga för ockupationen för mer än 70 år sedan 1940, vill jag säga att historien är viktig och den måste respekteras, men vi kan inte alltid leva i hat. Vi kommer aldrig att bygga en stark stat på det sättet ... Vi måste kunna förlåta dem som står i skuld till oss, för att kunna bygga vår framtid", sade Inguna Sudraba citerad av nyhetsbyrån BNS.
 
Hon tillade:
 
"Jag tror att alla borde sitta ner vid samma bord och inse att vi lever i ett land och andas samma luft och att vi alla behöver den här staten".
 
 
      
          Kan Nil Ushakov och Valdis Dombrovskis regera ihop?